Björk från Tenglagården

Fuxsto med stjärn född 31 juli 2014

e: Fagur från Snararp (tot 8.18)
ee: Randver frá Nýjabae (tot 8.28)
ue: Ábót frá Gardsá (tot 7.80)
u: Dögg från Knubbo (tot 8.18)
ue: Svalur frá Glaesibae (tot 8.23)
uu: Hugrún frá Hrepphólum (tot 7.72)

Mitt i flytt till nya gården och dessutom för tidigt, föddes en tidig morgon denna näpna fölunge.
Vi hade knappt hunnit börja med fölvakan eftersom vi inte väntade henne förrän 2 1/2 veckor senare och mamma Dögg hade inte visat tecken på att nåt var på gång. Men där stod hon pigg och stark på stadiga ben, puh!!!
Dögg levererar, tredje stoet på raken hon gett oss! Helt otroligt!
Lilla Björk ser proportionerlig ut och rör sig bra, helst i tölt, pass och galopp.
Ska bli kul att följa hennes utveckling till ridhäst!
Namnet Björk fick hon dels för musikanknytningen men även för att hon är första fölet fött i Björka:)

I februari 2015 åkte vi med Björk till Strömsholm pga av koliksymptom vilket dom behandlade henne för i två dygn utan resultat.
Det enda som skulle kunna rädda henne var en buköppning och att det var nåt som satt i vägen i tarmen… Trots att det bara var 5 procents chans att hon skulle överleva så tog vi sisa chansen och buköppnade. Som tur var hittade de en liten bit av ett hösilagebalsnät som hade fastnat i övergången mellan tunntarmen och tjocktarmen. De kunde ta bort den biten och var även tvungna att ta bort 40 cm tarm som var infekterad. Efter några dagar kom hon hem. Det var en berg och dalbana i två veckor med hög feber, infektion och vakande nätter då vi var ute hos henne i stallet varannan timme för att tempa, mata och ge medicin. Tillslut vände det, mot alla odds!!! Sååå värt alla vakna nätter när det ger reslutat!
I början av mars 2016 genomgick Björk en operation ev ett stort bråck som hon fick till följd av sin buköppning. Sista månaden har hon fått gå promenader och har stått en stund varje dag i ridhallen.
I dagsläget är Björk nyligen utsläppt i sin flock igen efter att ha stått på boxvila i nästan tre månader. Har sällan sett en så lycklig häst! Hon har fått livet tillbaka liksom!
Så glad att jag har haft möjlighet att ge denna starka, livskraftiga lilla fröken en extrachans till livet! Håll tummarna nu att hon får förbli frisk och växa upp och bli den fina häst jag tror att hon är!

Den 3 november 2016 hände nåt fruktansvärt, vår älskade lilla Björk lämnade oss och blev en änglahäst….
Fy vad orättvist!!! Hon som verkligen förtjänade att leva lycklig i resten av sitt liv.
Under sommar och höst gick Björk tillsammans med kompisen Smilla (som tyvärr också har lämnat oss) på Björktorp, Nora. Sista tiden tillbringade hon hos Erica som tagit så väl hand om henne.
1 november insjuknade Björk och den 2:a på morgonen åkte jag och Natalie och hämtade hem henne. Det kändes skönt att hon fick tillbringa sin sista tid hemma där hon kände sig trygg. Hon hann även säga hej till sin flock, vilket kändes fint men samtidigt väldigt sorgligt. Hela flocken kom springande och gnäggade och Björk gnäggade tillbaka och ville inte gå därifrån sen…
Med hjälp av veterinär så vårdade vi henne efter bästa förmåga och gav henne allt, men tillslut orkade inte hennes kropp mer och på eftermiddagen den 3 november så flög hon till de evigt gröna ängarna och nu ska hon aldrig mer ha ont…
Vi har kremerat henne och hon ska begravas bredvid bästa kompisen Smilla under vår stora ek, finaste platsen på hela gården. Känns fint att de har varandra, våra älskade små hästar, herregud vad ni är saknade!

DSC_1361

Nyfödd liten Björk 🙂

björk3 björk2 björk1
Björk 1 1/2 år gammal i januari 2016.

bjork-2
Björk vintern 2016…