Amadeus från Tenglagården

Fuxhingst med bläs född
*27/4 -2020 +28/4 -2020

e: Kjarval från Knutshyttan
ee: Oliver frá Kvistum
u: Aleiga från Tuvadalen
ue: Mökkur frá Varmalaek

Den här vackra, ståtliga lilla hingstungen kom till oss tidigt en vårdagsmorgon. Vi hade fölvakat hela natten, men ändå lyckades Aleiga pricka in mitt emellan två pass. Vid 04.30 när jag kikade ut så stod han bara där på stadiga ben! Så snygg!!!
Första dygnet flöt på och han var stark och modig som få!
Natten mellan 27 och 28 april skulle det bli snö, hagel och regn på tvären, så vi beslutade att ta in dom i ridhallen under natten för att de skulle få hålla sig torra.
Vid 22-tiden på kvällen var Linnéa ute och plockade in dom och Aleiga fick mat och vatten så de skulle ha en bra natt. De var redan blöta och busvädret hade dragit igång.
Den 28e fyllde vår Lykke år så vi hade ordnat så Emma skulle morgonfodra.
Strax efter kl 06.00 ringer hon i panik! Det där samtalet som alla hästägare fruktar! Aleigas föl är jättesjuk! Ni måste komma!
Så kall så tempen inte ens visade utslag (två tempar användes för säkerhets skull), de visade bara L (low….) Bara det! Kan man ens vara så kall och fortfarande vid liv?! Han var fortfarande dyngsur sedan kvällen innan och iskall! När Linnéa tog tempen såg hon att han blödde lite ur rumpan. Ajajaj! Inte bra! Han baxades in i en box tillsammans med mamma Aleiga. Men hjälp av veterinär på telefon gjordes försök att få upp värmen med värmedynor, filtar, handdukar och försök att få i honom mat med spruta direkt i munnen… Tyvärr hann han somna in innan veterinären ens kom fram… Fina, älskade lilla varelse <3 Det var ju inte såhär det skulle bli! Du skulle ju få ett långt, härligt liv!!!!
Nu ligger du begravd under vår stora ek, gårdens stolthet. Vi kommer aldrig glömma dig <3
Din mamma Aleiga saknar dig också, massor!