Thérèse

tess

Efter att ha ridit ponny på ridskola i fyra år så köpte jag 1996 min första häst tillsammans med min kusin. En islandshäst såklart! Gerpla frá Stokkhólma, som jag även hade hyrt under några somrar. Eftersom vi hade Gerpla hos min kusin utanför Västervik och jag själv bodde i Tyresö så var jag samtidigt medryttare på Blossi från Lundby. Jag red honom några dagar i veckan och var med på kurser och tävlade även lite lätta klasser med bra resultat. Under ett år red jag även på ridskola på Häringe och under en period red jag stor häst på Vendelsö ridskola och var även medryttare på halvblodet Putte.

1998 föddes Gerplas son Geisli från Emilieborg e: Bjartur frá Egilsstödum och året därpå fick jag ensam vårdnad om både Gerpla och Geisli 🙂 År 2002 när Geisli var fyra år tog jag hem och började rida in honom och sen dess har vi varit ett riktigt radarpar 🙂 Vi har kämpat i vått Tess och Brá, Strömsholm 2006 och i torrt. tillsammans och haft väldigt kul tillsammans! Gerpla som nu var pensionär hade jag kvar hos Tommy och Eva på Tuvadalen utanför Västervik där jag ridit många hästar under åren. Tyvärr lämnade Gerpla oss sommaren 2006, då 30 år gammal.

Våren 2005 var jag på Island i fem månader och jobbade hos Jóhann. Fridgeirsson på norra Island. Jobbet innebar att jag fick rida väldigt många och olika hästar, mestadels unghästar vilket var väldigt lärorikt.

Hösten 2006 sökte jag och Geisli till Islandshästutbildningen på Strömsholm och kom in, så i augusti bar det av till Strömsholm och ett händelserikt och lärorikt år. I februari 2007 fick Geisli ett framben avsparkat i hagen och det Tess och Geisli sommar 2004 fanns inget man kunde göra. Nu springer han nog med sina mamma Gerpla på de evigt gröna ängarna. Han kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta…

Med hjälp av underbara lärare, klasskompisar och vänner som ställt upp att låna ut hästar så kunde jag slutföra utbildningen på Strömsholm och idag är jag lokaldomare, B-instruktör och C-tränare för Islandshästar. Under våren 2007 gjorde jag mitt C-tränarprov hos Toti och Frida på Fors gård i Riddarhyttan.

I slutet av juni 2007 köpte jag Efni från Lönneberga, en valack född 2002 e: Draumur från Stallgården u: Gárun från Tåkern som är mitt nya framtidshopp!

Efter två år lämnar jag nu Forsen för nya äventyr! Jag har utvecklats otroligt mycket under min tid här, både som ryttare, instruktör och människa:) Jag har under dessa två år haft ridskola fyra kvällar i veckan vilket har varit väldigt roligt och givande. Jag har även haft en del kurser runt om i landet. Många träningshästar har jag hunnit med (mer om dessa under ”hästar jag tränat”). Man får hela tiden nya utmaningar och jag utvecklas själv ju fler hästar jag rider. Varje häst är ju en egen individ och det har varit kul att lära känna alla dessa hästar och deras ægare! Jag och Efni har ocksa utvecklats tillsammans. Vi är ett riktigt radarpar som håller ihop i vått och i torrt!
Har lärt känna många underbara människor under min tid här. Frida har betytt jättemycket och jag hoppas på ett fortsatt samarbete:) Det har varit otroligt roligt att jobba ihop!

Under hösten 2009 (sept-dec) jobbade jag på Island, först på gården Ámót en period och sen från slutet av september t.om december på Sólvangur som ligger en liten bit utanför Selfoss. Jag har under tiden på Island ridit in och tränat hästar i olika åldrar och på olika utbildningsnivå (en del av dessa hästar finns under hästar jag tränat). Jag har jobbat självständigt med mina ”egna” hästar, men har även haft fördelen med två duktiga instruktörer på gården, Sigga och Elsa som jag ridit en hel del för vilket gjort att jag utvecklats som ryttare/tränare. Jag är mycket nöjd med min tid på Sólvangur och hoppas komma tillbaka och hälsa på dessa underbara människor i sommar! Men nu är det Sverige som gäller för min del;)

Under 2010 drev jag min träningsverksamhet på Göranstorps Gård utanför Nora. En jättemysig gård där jag har trivts som fisken i vatten! Jag lärde känna många träningshästar och trevliga hästägare under min tid på Göranstorp och hoppas få se er alla längre fram! Jag har haft en fantastisk tid här.
Eva och Tom, tack f´ör att ni är världens mest underbara! Australien nästa….

Under tre manader (okt-dec) 2010 har jag jobbat som tränare pa en islandshästgard i Victoria, Australien. Haldane Icelandichorses. Dar har jag arbetat tillsammans med Karen Woodrow fran Island och Amy och Thea Haldane med träningen av gardens hästar. Jag fick aven aran att rida hingsten Haukur fra Studlum pa Equitana som hölls i Melbourne i november. Oj vad det var kul!

Det har varit valdigt larorikt att arbeta med islandshastar i en annorlunda miljo an vad man ar vad vid, jag ar glad att jag fick chansen!!!

Hösten 2011 blev jag erbjuden att komma tillbaka till Haldanes för att rida in unghästar samt rida på Equitana igen. Denna gång i Sydney… En chans jag inte kunde missa! Hade återigen en fantastisk tid med Amy, Thea o Company! Så glad att jag lärt känna denna underbara familj!
Sommaren 2012 var Amy och hälsade på mig och Linnéa. Hon bodde hos oss under en månad. Vi var runt och kollade in islandshästgårdar över halva Sverige. Och hon var även med och hejade på mig och Kynnir på SM! Det var jättekul att ha henne här, hoppas vi snart kan åka ner och hälsa på dom!

I februari 2011 flyttade jag och Linnéa till Gotarsvik som ligger mellan Örebro och Arboga. Här driver jag sen dess min träningsverksamhet: tar emot hastar pa traning, håller lektioner och har lite kurser och läger!

Sensommaren 2014 flyttade jag, Linnéa och vår dotter Lykke in på vår gård Tenglagården i Glanshammar, Örebro!
Helt fantastiskt att ha sitt eget ställe 🙂 En dröm som har gått i uppfyllelse!
Här har vi c:a 16 hektar betesmark plus 1 hektar övrig mark. Dessutom arrenderar vi några hektar av grannar. Hagarna är rejält tilltagna med bra staket. Utöver våra 8 boxplatser i stallet så har vi även ligghallar så att de hästar som inte har box kan gå in även dom 😉
Vi har ett gäng härliga inackorderingar och så driver jag min träningsverksamhet på gården och har ridskola i liten skala. Utöver det så har vi även en del kurser med gästinstruktörer, ridläger på somrarna för Tess och vi har även ett medryttarsystem och ordnar turridningar efter förfrågan.
På somrarna har vi även hingststation. Så vi kan erbjuda det mesta för dig och din islandshäst 🙂
Vi driver även avel och får mellan 2-7 föl varje år.

Vi trivs på Tenglagården som handen i handsken! I september 2016 ko vår lille son Levi till världen, Lykke är stolt storasyster <3